Kesäkierroksemme 2024
Järjestimme kesän 2024 aikana yksitoista Olvi-Säätiön tukemaa maksutonta opastusta Iisalmessa ja Lapinlahdella. Kiitokset kaikille teille kesän aikana mukana olleille ja yhteistyökumppaneille mielenkiinnosta Ylä-Savon Oppaat Ry:n järjestämiä opastuskierroksia kohtaan ja tervetuloa jälleen ensi kesänä mukaamme iltakierroksille!
Pyöräillen ja pysähdellen 4.6.2024
Kesäkautemme avasi pyöräillen ja pysähdellen opastuskierros. Etenimme Poroveden rantaa pitkin huikean kauniissa auringonpaisteessa Iisalmen satama-alueelta kohti Koljonvirtaa. Ehkä yksi mieleenpainuvin hetki kierroksellamme oli Koljonvirran sillan alitus kuunnellen veden liplatusta kuten Juhani Aho ensimmäistä kalaansa narratessaan.
Ristin kierros 11.6.
Ristin kierros Kustaa Adolfin kirkossa ja Vanhalla hautausmaalla kertoi mm. ristin teologiasta ja sen merkityksestä sekä johdatti kävijät hautaamisen ja muistomerkkimuotoilun historiaan. Kierroksen musiikista vastasi emerituskirkkoherra Arno Toivainen ja mukana oli n. 50 osanottajaa.
Sama kierros toteutettiin saman sisältöisenä toisen kerran myös 24.8.
Sähkökaappitaidetta kaupunkimiljöössä 18.6.
Kolmannen kierroksemme teemana oli sähkökaappitaide. Kuulimme, kuinka sähkökaappien maalaaminen sai alkunsa Iisalmessa vuonna 2020 ja millaisia oli taiteilijoiden ajatukset ja taustatarinat taideteoksia suunnitellessa ja maalatessa.
Bussiretki pohjoiseen 25.6.
Tiistai-illan bussiretkellämme ajelimme Iisalmen pohjoispuolella sekä kaupunkiympäräristöön että maaseutumme kohteisiin tutustuen. Näimme kappaleen kauneinta Iisalmea ja kuulimme Iikan tarinoita, sattumuksia ja mielenkiintoista kerrontaa historiasta. Mukaan mahtui 40 ennalta ilmoittautunutta retkeläistä.
Iliman aekojaan Iisalamesta 2.7.
Iliman aekojaan Iisalamesta opastettu hautausmaakierros Vanhalla hautausmaalla keräsi yli 70 kuulijaa. Kauniissa tiistai-illassa kuulimme tarinoita Iisalmen yrityselämässä vaikuttaneista henkilöistä kuten liikenneneuvos Toivo Makkosesta ja kauppias Taavetti Tossavaisesta.
Taidekävely keskustassa 9.7.
Keskustan taidekävelykierroksella oli aiheena Iisalmen julkinen taide, niiden tekijät ja miten teos saatiin Iisalmeen. Esimerkiksi Juhani Ahon -patsashanke sai alkunsa Juhani Aho -seuran aloitteesta vuonna 1960, noin vuotta ennen Ahon syntymän 100-vuotisjuhlaa. Taiteilija Aimo Tukiaisen toteuttamana tehtiin patsaasta kaksoisvalos. Toinen patsaista sijoitettiin Iisalmen Kirkkopuistoon ja toinen Engelin aukiolle Helsinkiin. Paljastustilaisuudet olivat samana päivänä samana kellonlyömänä molemmissa kaupungeissa vuonna 1961.
Sotien jäljet Iisalmen keskustassa 23.7.
Sotien jäljet Iisalmen keskustassa keräsi auringonpaisteisessa illassa ennätysmäärän, 73 kuulijaa. Kävelykierroksella kävimme kohteissa, jotka liittyivät pääosin Talvisodan (30.11.1939-13.3.1940) pommituksiin erityisesti Rautatienaseman aluella. Poikkesimme myös Suomen sotaan (1808) liittyvissä kohteissa. Saimme monen mielestä uutta tietoa Iisalmessa toimineista varuskunnista Kasarminkankaalla ja Paloisilla.
Bussiretki: Lapinlahti 150-vuotta. 30.7.
Heinäkuun viimeisenä tiistai-iltana pääsimme 50 bussiretkeläisen kanssa tutustumaan 150-vuotisjuhlaansa viettävään Lapinlahden kuntaan. Kuntarajan ylitettyämme tutustuimme aluksi Nerkoon kylään ja kanavan vaiherikkaiseen historiaan. Näimme myös Valion Lapinlahden tehtaat, Portaanpään opiston, uuden alakoulun ja Haminamäen monipuolisen urheilualueen. Matkan kruunasi makoisat iltakahvit Lapinlahden asemalla Lapinlahti-pullan kera.
Hautausmaakävely: Kehittäjiä ja yhteisten asioiden eteenpäinviejiä
Sää suosi, kun pidimme hautausmaaopastuksen Lapinlahden hautausmaalla teemalla kehittäjiä ja yhteisten asioiden eteenpäinviejiä. Tutuksi tulivat mm. valtiopäivämies Aappo Vallan, ministeri Olavi Martikaisen ja Portaanpään kristillisen kansanopiston pitkäaikaisen johtajan Vilho Pesosen vaiheikkaat elämäntarinat ja heidän vaikutuksensa Lapinlahden kunnan kehitykseen.
Hautausmaakävely: Ahertajia ja yrittäjiä 13.8.
Toisella Lapinlahden hautausmaakävelyllä valottui kunnan 150-vuotinen historia 12 mielenkiintoisen elämäntarinan kautta. Kuulimme mm. Nerkoon kanavan ensimmäisestä kanavan kaitsijasta, rakennusmestari Johan Fredrik Bäckströmistä, Genelecin perustajasta Ilpo Martikaisesta ja koulumestari, opettaja Aku Ryynäsestä.
Hautausmaakävely: Taiteen tekijöitä ja perhehistoriaa 20.8.
Lapinlahti tunnetaan Halosten taiteilijasuvusta ja niinpä tällä hautausmaakävelyllä kävimmekin peräti kahdeksalla Halosten sukuhaudalla. Kuulimme myös mm. puutaiteilija Aarne Paldaniuksen elämäntarinan ja saimme tietää, kuinka Heikki Heikkilän perhe liittyy Johannes Linnankosken Pakolaiset-romaaniin.
Hautausmaakävely: Evakkojen elämäntaipaleita 27.8.
Kesäkautemme viimeinen opastus kertoi Lapinlahdelle tulleiden evakkojen elämäntaipaleista. Lapinlahdelle asutettiin erityisesti Salmista ja Suistamolta kotoisin olleita evakkoja. Näin uusia asukkaita sai mm. Väärni ja Luhin kylä. Kunnan asukasluku kasvoi noin 2000 hengellä.